Šta ima novoga?
O s v j e ž e n o:
[]
Bukovačka vrela
Bukovačka vrela
Kukuruza
kukuruza
Ave Maris Stella
Ave Maris Stella
Naša nošnja
Nošnja Ivaštansko-Kozarska
Obiteljsko stablo
Obiteljsko stablo
Kantar
Kantar

Knjige, Ksaver Šandor Gjalski

KSAVER ŠANDOR GJALSKI (Đalski) po imenu Ljubomil Tito Josip Franjo Babić je bio hrvatski književnik. Rođen je u plemenitaškoj obitelji u hrvatskom Zagorju 26.10.1854., a umro u rodnom mjestu 09.02.1935. Njegovo plemenitaško podrijetlo je uveliko odredilo izbor njegovih spisateljskih tema. Kao i Šenoa živopisno opisuje ljepote hrvatskog krajolika, ali i na sebi osebujan način društvene odnose svoga vremena.
U književnim djelima kao "Pod starim krovovima" i "Janko Borislavić" opisuje na suptilan i opipljiv način život osiromašenog hrvatskog plemstva svoga vremena. Ogledao se u pisanju: romana, kronika, pripovijetki, njiževnih članaka...
Za detaljnije podatke o piscu, posjetite stranice Wikipedije.

Ovdje dolje možete pokupiti i čitati nekoliko izvrsnih književnih djela ovoga autora, koji vas neće ostaviti ravnodušnim tijekom čitanja.

Ove elektroničke knjiga u pdf. formatu može se preuzeti i pohraniti na vaše računalo ili izravno čitati ovdje. Knjige je dozvoljeno kopirati, ispisivati, slati prijateljima.
Uživajte u ljepoti hrvatske klasične književnosti.

Adboe Acrobat

Za čitanje knjiga ili otvaranje karata, te drugih dokumenata, trebate imati beaplatni program Acrobat Reader instaliran na vašem računalu.

Pod starim krovovima Pod starim krovovima

... Brzojav mu javio da mu je mlađi sin kod Jajca pao. Starca je zahvatila omaglica od boli i očaja. Gotovo ga smrvi, kad je nekoliko vremena kasnije dobio od Vladimirova prijatelja pismo, u kojem mu je javljao da je Vladimir u bega Korića našao sakrita oružja, pak je po nalogu generala morao toga bega predati da ga strijeljaju, ali da je još iste večeri to vršenje svoje bojne dužnosti morao platiti životom, jer ga je sin begov usred carsko-kraljevskog tabora ubio iz pištolja, i da je po sata kasnije ratni sud begova sina odsudio na smrt.
Tako se "rođaci" našli u Bosni, da jedan drugome zataru pleme i ime, a moj Korić ostade posljednji svoje krvi, da i on brzo poslije toga zauvijek sklopi trudne oči. ...

Janko Borislavić Janko Borislavić

... - Ja sam progledao! - gotovo očajno no i bijesno poviče Borislavić. - Jest, ja ne vjerujem ni u šta. Ne vjerujem u sve ove komedije; sve to nije nego da ljudski um ostane slijep. Ne vjerujem - ne vjerujem ni u šta, sve to vaše puka je opsjena, puka mašta. Moje oči progledaše, i ja je vidim - sjajnu, veliku, uvijeke tvoračku, tihu, besvjesnu prirodu koja nema nego ljudski hladni razum da se kroza nj sama spoznaje i kroza nj da svojim stvorovima pruža sreću i blagostanje dok ih na grudi svojoj nosi. Ne vjerujem u vašega jedinoga Boga, stvoritelja neba i zemlje, ne vjerujem u božanstvo Kristovo, ne vjerujem u besmrtnost duše...
Šta se desilo sa pobožnim Jankom koji je "progledao", saznajte čitajući ovo djelo.

Dolazak Hrvata Dolazak Hrvata

Vještinom snažne imaginacije Gjalski opisuje dolazak Hrvata na svoj današnji životni prostor...


Prikladne stranice: