Šta ima novoga?
O s v j e ž e n o:
[]
Seljačka Buna
Seljačka Buna
Bukovica
Gdje je Bukovica?
Posne kiflice
Posne kiflice
Hrvatska banica
50 banica 1942.
Razgovor ugodni...
Andrija Kačić-Miošić

Ave Maris Stella

Davor Zovko u aranžmanu Hrvatske Katoličke Misije Stockholm.

Od srca se zahvaljujem velečasnom msgr. Željku Biletiću, voditelju HKM u Stockholmu, nosiocu autorskog prava ove glazbene izvedbe, na njegovoj ljubaznosti i dopuštenju slobodnog objavljivanja ovdje ovog kompletnog albuma.

Kliknite na naslov pojedine pjesme dolje, kako bi ste ih preuzeli i poslušali. (Kliknite desnom tipkom miša i birajte pohranjivanje na čvrsti disk vašeg računala).

AVE MARIS STELLA

Ave Maris Stella, Davor Zovko

art songs of IVAN plemeniti ZAJC.

  1. Dvije Ptice (Petar Preradović) 2:59
  2. Andjeoska Suza (Rikard Jorgovanić) 2:42
  3. Lastavicam (Ivan Zahar) 2:27
  4. Domovini i Ljubavi (Ilija Okrugić) 3:31
  5. Miruj, Miruj Srdce Moje (Petar Preradović) 4:35
  6. Noć je Tiha (Josip Eugen Tomić) 4:07
  7. Gdje si Dome Moj! (Franjo Ciraki) 2:37
  8. Ave Maris Stella 4:40

Arranged by Davor Zovko and
Croatian Catholic Mission, Stockholm
Engineered and mixed by Bo Edvind
Recorded at studio SKYLINE, Eskilstuna, Sweden
February 1998.


'Play lista' svih pjesama Ave Maris Stella.

Ova glazbena produkcija je priređena u namjeri davanja pomoći ogranizaciji Caritas, Hrvatske Katoličke Misije u Švedskoj, kao i predstavljanje Švedskoj hrvatske romantičke glazbe.

IVAN plemeniti ZAJC (1832-1914)

je najvažija figura u povijesti hrvatske glazbe. On je poznat kao romantičar i njegova glazba nosi djelić talijanskog stila, otkako je primio svoje glazbeno obrazovanje na milanskom Konzervatoriju. Radio je u Beču 1862-1870, u gradu u kojem je nekoliko njegovih opera dobro primljeno. Pod utjecajem svojih prijatelja izabrao je pokušaj da postane svjetski poznat kompozitor umjesto da postane prvi direktor Zagrebačke Opere. Njegov rad u Zagrebu iniciran je sa vrlo brzim razvojem glazbenog života u Hrvatskoj. Iako je držao nekoliko pozicija, Zajc je nastavio komponirati glazbu. Njegovi radovi se sastoje više od 1200 opera, opereta, misnih pjesama i instrumentalnih komada.

Posebno dobro je poznata njegova opera "Mislav" (1870), "Ban Leget" (1872), "Nikola šubić Zrinski" (1876), "Pan Tvardovski" (1880). Mnoge od njih izražavaju jako domoljublje, koje je karakteristično za romantizam. Ovo je posebno izraženo u "Nikola šubić Zrinski", povjesnoj tragediji u tri čina.

Najljepše od Zajca su njegove umjetničke pjesme, glazbeni oblik veoma popularan među mnogim romatičarima. Kao njemački Lieder, Zajc je pretočio voljene poeme u glazbu. Umjetničke pjesme su takodje veoma domoljubne. To objašnjava pojavu "domovine", što znači - domovina.

Davor Zovko,

rođen 1965. u Mostaru, započeo je svoje obrazovanje kao vokalni solist 1986, pod vodstvom profesora Jarmile Prpić iz Bratislave, koja je bila zaposlena kao učitelj glasa na Mostarskoj Glazbenoj školi. Kasnije je Davor studirao pod vodstvom nekoliko glazbenih podučavatelja, uključujući A. Voljevicu u Mostaru I O. Vozila iz Rovinja, Hrvatska. U 1989. god. diplomirao je jezik i književnu pedagogiju.

Od 1991. Davor Zovko obnaša dužnost koncertnog violiniste u Hrvatskoj i švedskoj.

"Njegov bariton ima dobru građu, naročito u srednjem opsegu. Njegove osobine karakteriše čista intonacija i jasan naglasak." - Hans Agrell, Sala Allehanda.

"Davor ima mladanački čist i dražestan glas. Njegov bariton ima čist ton i snažan je u svom gornjem registru. U najzahtjevnijim pjesmama, koje oslikavaju nokturalni ugođaj, Davor Zovko bio je sposoban da izrazi istodobno finoću, varijaciju i osjećajnost za možda najvažniji element u romantičkoj glazbi - intimnost i unutrašnju dubinu" - Juris Martinssons, Sala Allehanda.

Timothy Stayton,

rođen 1946. god. u Detroitu, završio je svoje obrazovanje za bečelera (akademska titula) umjetnosti u sakralnoj glazbi 1969. Završio je teologiju 1974. Radio je kao svećenik u švetskoj Crkvi od 1974. 1975-1982 Timothy je bio direktor kuće Sv. Augustina u Oxfordu, SAD i od 1983. postavljen je za župni i skolastički rad u Švedskoj.

Glazbeni pedigre Timothy Staytona: student kod Sammy J.Hardman, dr. Albert Huges, Ignasy Pedrewski, Carl Czerny, student od Ludwig van Beethoven.

Sa engleskog preveo: Marinko Orlovac

Ave Maris Stella

Test pjesme:

Ave Maris Stella

Ave maris stella,
Dei Mater alma,
atque semper Virgo,
felix caeli porta.

Sumens illud Ave
Gabrielis ore,
funda nos in pace,
mutans Hevae nomen.

Solve vincula reis,
profer lumen caecis
mala nostra pelle,
bona cuncta posce.

Monstra te esse matrem:
sumat per te preces,
qui pro nobis natus,
tulit esse tuus.

Virgo singularis,
inter omnes mites,
nos culpis solutos,
mites fac et castos.

Vitam praesta puram,
iter para tutum:
ut videntes Iesum
semper collaetemur.

Sit laus Deo Patri,
summo Christo decus,
Spiritui Sancto,
tribus honor unus. Amen.


Prikladne stranice

[^vrh]